Vláda odobrila odsun zonácie Tatranského národného parku

22.02.2012 Bratislava

Bratislava 22. februára (TASR) - Vláda dnes odobrila zrušenie úlohy pre ministerstvo životného prostredia predložiť novú zonáciu Tatranského národného parku (TANAP). Šéf envirorezortu József Nagy už predtým avizoval, že nové prerozdelenie chránených území v Tatrách už bude riešiť nový kabinet. Zonácia je naviazaná aj na prijatie nového zákona o ochrane prírody.

Na zonácii TANAP-u pracovala pracovná skupina z odborníkov v oblasti ekológie, lesníctva, zoológie, botaniky a iných. Aj po poslednom stretnutí ostali otvorené oblasti, o ktorých bude treba ešte diskutovať. Ako vyplýva z materiálu, ide o Spálenú, Juráňovú dolinu, Tichú a Kôprovú dolinu a komplex dolín Široká, Javorová a Bielovodská dolina do zóny. Problémom je otázka, či majú byť v najprísnejšie chránenej zóne.

Ako zásadný problém prípravy zonácie národného parku sa podľa envirorezortu ukázal nesúhlas neštátnych vlastníkov dotknutých pozemkov so súčasným spôsobom riešenia náhrad za obmedzenie využívania pozemkov. Tento problém by mal vyriešiť práve nový zákon o ochrane prírody.

Vláda dnes okrem toho odsúhlasila aj odsun zonácie národného parku Slovenský raj. Aj tu je problém so súhlasom súkromných vlastníkov lesov v chránených územiach.
 

Vyberte región